BESLENME VE DİYETETİK

Tanım

İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendirecek kişileri yetiştirir.

Görevler

- Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler,

- Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,

- Besin analizlerini yapar,

- Diyet ürünleri geliştirir,

- Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlar,

- Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar.

- Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve uygulanmasını sağlar,

- Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitir,

- Eğitim materyallerini hazırlar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

- Fen bilimlerine, özellikle kimya ve biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı,

- Başkaları ile işbirliği yapabilen,

- İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,

- Dikkatli,

- Sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Ortamı ve Koşullar

Diyetisyenler hastanelerde, okullarda, yurtlarda, fabrikalarda görev yaparlar. Görev yeri temizdir. Ancak, mutfak denetimi yaparken, nemli ve kokulu ortamda çalışmak durumundadır. İş genellikle oturarak yürütülür. Diyetisyenin ilişkide bulunduğu kişiler görev yaptığı kuruma göre değişir.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

- Diyetisyenler;

- Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında,

- Koruyucu ve eğitici diyetisyen olarak, halk sağlığı hizmetlerinde,

- Klinik diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında ve yataklı tedavi kurumlarında (enfeksiyon, şişmanlık, şeker ve kalp hastalıklarının tedavilerinde ve rehabilitasyonda özel diyetler hazırlarlar) çalışabilirler. Ayrıca;

- Toplu beslenme yapan kuruluşlarda, besin üretimi yapan kuruluşlarda, - Özel beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler.

Eğitim Süresi ve İçeriği

- Beslenme-diyetetik programının eğitim süresi 4 yıldır.

- Lisans düzeyindeki eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ve Yabancı Dil gibi derslerin yanı sıra, Temel Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Fizik, Matematik, İstatistik, Psikoloji, Sosyoloji, Biyoistatistik, Beslenme Biyokimyası, Beslenme İlkeleri ve Besinler, Fizyoloji, Anatomi, Besin Mikrobiyolojisi, Kişisel ve Toplumsal Sağlık, Aile Planlaması, Toplum Beslenmesi, Beslenme Hastalıkları Epidemiolojisi, Besin Kimyası ve Analizi, Ana-Çocuk Beslenmesi, Kurum Beslenmesi, Besin Kontrolü ve Yönetim Ekonomisi gibi dersleri alırlar.

Meslekte İlerleme

- Başarılı öğrenciler, diyetisyenliğin yanı sıra Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Biyokimya, Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler,

- Hastanelerde birden fazla diyetisyen bulunması halinde başhekimlikçe diyetisyenlerden birisi şef olarak görevlendirilebilir.

OCCUPATIONS

 - 
  • AİLE EKONOMİSİ VE BESLENME ÖĞRETMENLİĞİ

    Çalıştığı eğitim kurumu ya da kuruluşunda öğrencilere veya yetişkinlere aile ekonomisi ve beslenme ile ilgili eğitim verecek öğretmenleri yetiştirir.> Click to read more
  • AKTÜERYA (AKTÜERYA BİLİMLERİ)

    Sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve nüfus hareketleri konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayan, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kesin hesapları onaylayacak kişileri yetiştirir.> Click to read more
  • ANTROPOLOJİ

    Antropolog, evrenin ve dünyanın oluşumu, yaşamın başlangıcı ve gelişimi, insanın biyolojik evrimi, ırkların doğuşu, insan topluluklarının fiziki yapı, kültür ve davranış özelliklerini ve diğer topluluklarla farklılıklarını araştıracak kişileri yetiştirir. > Click to read more
  • ARKEOLOJİ

    İnsanın dünya üzerinde görülmesinden ortaçağa kadar geçen süreç içinde insana ilişkin her türlü kalıntı ve buluntuyu, doğal çevre ile insan arasındaki ilişkileri, yüzey, sualtı araştırmaları ve kazılarla ortaya çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyacak kişileri yetiştirir.> Click to read more
  • ASTRONOMİ VE UZAY MÜHENDİSLİĞİ

    Evrende bulunan güneş sistemi, galaksiler, yıldız kümeleri, saman yolu gibi kütlelerin oluşumunu, hareketlerini, fiziksel durumunu, kimyasal bileşimini, diğer maddelerle ve ışınımla olan etkileşimlerini, zaman ve uzay içindeki evrimini inceleyecek mühendisleri yetiştirir.> Click to read more
  • BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ

    Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere beden eğitimi ile ilgili eğitim veren öğretmenleri yetiştirir. > Click to read more
  • BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

    Herhangi bir işi yapmak veya bir sorunu çözmek amacı ile bilgisayar donanım ve yazılımlarını tasarlayacak, gerçekleştirecek ve geliştirecek mühendisleri yetiştirir.> Click to read more
  • BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ

    Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, bilgisayar ile ilgili eğitim verebilecek öğretmenleri yetiştirir.> Click to read more
  • BİYOKİMYA

    Biyolojik bilimler, sağlık bilimleri, beslenme, çevre olayları ile ilgili konularında araştırma ve uygulama yapacak kişileri yetiştirir. Bu lisanstan mezun olanlara biyokimyager unvanı verilir.> Click to read more